maandag 28 september 2015

de letter A van aha!


Vandaag begonnen we met de eerste letter en dat werd de letter A. Vrijdag kregen de kleuters die er waren hun lettermapje mee naar huis en ze moesten als 'huiswerk' van alles meebrengen dat begint met de letter A. En we zagen hele leuke spullen voorbij komen! Cristian had er zelfs een hele tekening van gemaakt met de woorden er zelf onder geschreven! Alle spullen gingen in de letterkast en die was goed gevuld! Dank je wel allemaal om zoveel mee te brengen! Dankzij deze spullen leren de kleuters heel veel!

De kapitein van deze week is Joppe, Cristian zorgt voor het licht, Ellie voor de rode bol, Arke is de tijdsbewaker, Gloria doet de kalender en Lorena zorgt voor het weer. We hadden nog een gesprekje vanmorgen over het weer : kan je ZIEN dat het koud is? Joppe kon ons vertellen dat je dat kan voelen, goed van hem!

Kijk even mee naar alle 'A'-voorwerpen :
een Auto

 Arke
 een Appel
 een Aap
 een Aardbei
 een blad vol met 'A'-woordjes : een Appel, een Aardbei, een Ananas; een Abrikoos, een Aardappel en een Augurk!
 nog een Aap

 een Asbak
 een Ajuin
 een Auto
 een As van de Auto
 nog een Appel
 een piepkleine Arm
 Angst, want er zit misschien een muis in deze doos ;)
 nog een Ajuin
 kaartjes van Apen
 de volgende Appel
 een Appelsien
 een Aanhangwagen

 een Ambulance

 een Auto
 nog een Aapje
 nootjes die beginnen met de letter A maar welke waren het weer???
 dit zijn ze dan! Tijd voor een onderzoekje!
 de Alpacaboerderij

 een sprekende Aap
 en de laatste Aap
 een knuffel-Appel
 en een knuffel-Aardbei
 Armbandjes
 Amber

 En zie hier onze goed gevulde letterkast!

Na deze ronde was het vrije werktijd en mochten we in de hoekjes spelen.

Na het eetmoment en de kleine speeltijd buiten gingen we tekenen voor ons letterboek. Telkens we een nieuwe letter leren maken we er tekeningen over en die plakken we dan bij de juiste letter ins ons letterboek. Dit boek blijft ook de hele tijd in de boekenhoek staan zodat we er regelmatig in kunnen kijken.

















Na de boterhammen en de grote speeltijd kwamen we terug in de klas. Ineens grote commotie in de kring want Resul zijn tand was uitgevallen! :) En fier dat hij was ;)

Na dit leuk intermezzo hebben we een woordspin gemaakt rond de letter A. Iedereen mocht een woord zeggen dat begint met deze letter. Aan de hand van deze woorden hebben we plannen gemaakt voor de volgende 2 weken. We gaan een onderzoek doen rond die mysterieuze nootjes, we willen Appelmoes maken,we gaan onderzoeken hoe ze Appelsap maken, we willen een Appel van de binnenkant bekijken, we gaan drukken met Aardappelen, we zoeken een leuk knutselwerk rond auto's en we willen Armbandjes maken. Dat gaan dus leuke dagen worden! En allemaal activiteiten die van de kinderen komen!

Na de woordspin zijn zijn Joppe en Jesper begonnen aan het 'nootjes-onderzoek'. Kristie moest van Jesper 'zouten nootjes' intikken op de computer. We kregen allemaal foto's van verschillende nootjes. Aan de hand van een echt nootjes gingen we op zoek naar het juiste. Toen we dat gevonden hadden keken we naar de naam van deze nootjes. Maar dat konden we niet lezen. Joppe en Jesper wilden dat boven eens gaan vragen, want boven kunnen ze lezen ;) Met hun tweetjes gingen ze naar de klas van Rabia en kwamen terug met het antwoord : AMANDELEN.
Ze maakten er samen een mooi onderzoeksblad van, Joppe schreef zelfs de letters juist over! Heel goed samen gewerkt jongens!






Ondertussen werd er fijn gespeeld in de openstaande hoekjes. Enkele meisjes wilden graag een schriftje hebben waarin ze woordjes wilden schrijven die beginnen met de letter A. Ze namen stiekem de woordspin mee naar hun hoekjes en waren flink aan het schrijven! Straf hé :)


Tijdens het afsluitmoment mochten Joppe en Jesper hun nootjesonderzoek komen voorstellen. Ze vertelden dat het AMANDELEN waren en Jesper had voor iedereen een amandel bij om te proeven. Heel leuk onderzoek jongens!





Daarna zijn we naar de beamer gegaan want tijdens de praatronde vanmorgen hadden we het ook over die 'bloedmaan' die deze nacht aan de hemel stond. Sommigen vonden dat toch maar gek en wilden graag eens weten hoe die eruit zag, met echt bloed? Kristie liet ons een foto zien en we keken ook hoe die zo rood werd. Enes kon ons heel goed vertellen dat het ook een ronde maan was! Knap!


We oefenden ook nog voor ons forum van vrijdag en toen was het tijd om naar huis te gaan!

Het was een leuke dag waarin we veel geleerd hebben!

Lorena mag een boekje kiezen voor de boekenronde van morgen.

Omdat ons tafelkleed altijd van de tafel schuift zoeken we naar tafelklemmen. Heeft iemand er misschien toevallig nog enkelen thuis liggen die we mogen gebruiken of weet je waar ik die kan gaan kopen? Het moet niet met zo een bloem zijn, maar dat was de enige die ik zelf thuis nog gevonden had :)



Alvast bedankt!

Tot morgen allemaal!

Kirstie







Geen opmerkingen:

Een reactie posten