maandag 6 januari 2014

Speuren en schatten zoeken!

Allereerst mijn beste wensen voor iedereen. Dat 2014 een positief, gezond, leerrijk, mooi jaar mag worden! 

We vlogen er deze morgen dadelijk in. Iedereen wou iets vertellen! We hebben ook een aantal nieuwigheden in de praatronde. Zo hebben we nu vaste plaatsen en wisselen we deze om de 2 weken. Dan is het altijd voor iedereen duidelijk wie waar zit en kan er ook geen onenigheid ontstaan =) Naast mij zitten de tijdsbewaker en de kapitein.

Vanaf nu zal ook de kapitein, naast de verantwoordelijke voor de kalender en het weer, dagelijks de praatronde-map aanvullen. Hij/zij maakt een kleine tekening van wat er verteld wordt. Zo heeft de kapitein dus een extra taak en ik meer ruimte om tijd te steken in de praatronde zelf =) Jeff beet de spits af en deed het heel goed!




Er werd van alles verteld en getoond. Wat ons vooral allemaal bij bleef en waar we allemaal veel over wilden vragen/zeggen was de schatkaart van Jens. Hij had zelf een schatkaart gemaakt en meegebracht. Wat is dat nu zo een kaart? Wat hebben we allemaal nodig? Pen en papier, aanwijzingen, een schat... Janneke had een boekje bij "Hoe word je een prinses?" en daarin stond hoe je een juwelenkistje kan knutselen --> dat zou ook gewoon een schatkist kunnen zijn zei ze! Ook daarmee konden we aan de slag. Omdat de praatronde heel lang duurde vandaag en iedereen voor de speeltijd aan de beurt wou komen, hebben we nadien enkel alles klaargezet.






En dan aan de slag! Enkele meisjes hielden zich bezig met het tekenen van prinsessen. Er werden schatkaarten ontworpen, schatten gemaakt, ze verkleedden zich als piraten ...








Yarne vond dat bij een schat toch ook wel geld hoort. Dat ging hij zelf tekenen. In de cijferhoek ging hij dan op zoek naar de correcte schrijfwijze van de cijfers die hij wou gebruiken. Anderen volgenden zijn voorbeeld.








Namiddag keken ook nog naar een filmpje via de beeldbank, daar zagen we een speurtocht. Dat gaf ons nieuwe ideeën. We bekeken online ook enkele foto's van euro biljetten. Het viel op dat er beneden links en vanboven rechts steeds een cijfer stond en in het midden een gebouw en versiering. Ik heb dan een soort "sjabloon" gemaakt en de kleuters hebben hier zelf "geld" van gemaakt.



Manuel had een figuurtje bij. Hij vertelde 's ochtends dat dat groter werd in het water. We gingen dus onderzoeken of dat klopte. Ik vulde een glas met water.... En het figuurtje werd echt groter, in het water dan toch. De kinderen vroegen zich af of andere spullen ook groter zouden worden. Dat gingen ze testen. Een koe, een kip, een krokodil een wasco en zelfs hun vingers moesten er aan geloven. En wat ontdekten ze: alles ziet er groter uit in het water! Visjes dus ook, concludeerde Janneke =) 











Manueel heeft deze ontdekking dan ook even vastgelegd op papier.







Amelia was de opruimkampioen. We sloten de dag af met een verhaaltje van een bijzondere raaf die gepest werd door de andere raven...


Morgen mag Alexander een boek(je) meebrengen. Omdat de interesse zo groot was mag wie er thuis iets heeft over: speuren, zoeken, schatkaarten, schatten... dat zeker meebrengen! (vandaar dat kruisje op de hand ;)) 

Ook mag je een zak(je) met ongekookte pasta (vormpjes) meegeven. Dan kan wie wil, daar deze week leuke schatkistjes mee ontwerpen. Heeft er iemand een spuitbus gouden of zilveren verf? Ook welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten