donderdag 5 december 2013

Speculaas bakken

Donderdag ochtend, normaal hebben we dan muziekronde. Maar vandaag hebben we het schema even aangepast. We zochten voor de laatste keer naar onze Spiekpiet. Vannacht komt een vogeltje hem halen om naar het huis van Sinterklaas te brengen... We zullen zijn aanwezigheid missen. Na de zoektocht, de kalender, de weerkalender en enkele verhalen van de kinderen, zijn we begonnen met onze speculaas-bak-voormiddag. 


Eerst onze handen wassen en de tafels ook even zuiver maken met zeep en water. We hebben besproken wat we nodig hebben. Samen gekeken hoeveel zo een zakje weegt, hoe je de getallen schrijft... En uiteraard, een beetje geproefd en geroken.




Wanneer alles samen in een kom lag, zijn we beginnen mixen. Om de beurt is iedereen komen helpen.




Juist voor de speeltijd waren we klaar met de voorbereidingen en moest het deeg even de koelkast in. Er werd dan Sinterklaas gespeeld met de zwarte-pieten-zak van Alexander =)


Na de speeltijd hebben we onze handen opnieuw gewassen en moesten we het deeg kneden en uitrollen. We ontdekten dat we extra bloem nodig hebben als het deeg aan onze handen plakt. Maar ook dat we best onze deegrol inwrijven met bloem, anders lukt dat rollen ook niet zo best. Verder was het gewoon heel leuk.


Hoewel sommigen dat plakken niet altijd even leuk vonden ;)













Tosha is nieuw op school, ze helpt in de opvang maar ook in de kleuterklassen. Ze kwam een handje helpen toen we bezig waren met de vormpjes.












Lading één mocht de oven in, 18 minuutjes wachten en dan de rest.


Dan hebben we nog even de tekeningen bij de zelf gevonden woorden met een letter "S" afgewerkt. Maar we hebben er ook een hele hoop nieuwe gevonden! 



Na oefenen voor het kerstkoor en in de frisse wind even buiten spelen, zijn we de praatronde in gegaan. De kleuters hebben hun naam op de brief aan de Sint geschreven. Ook hebben we onze namen geklapt en de woorden die we tijdens de voormiddag hadden opgeschreven. Toen was het dan generale repetitie van ons versje voor morgen. Hoe gaan we zitten? Wat gaan we precies doen? We zijn allemaal wel een beetje zenuwachtig maar het gaat zeker heel leuk worden. Ook hebben we nog eens samen gedanst op het Kzoom liedje over Zwarte Piet. Daarna hebben de kleuters gekozen aan welk atelier ze morgen gaan deelnemen. En dan..... vrije teksten.

















Tijdens het laatste eetmoment heeft iedereen zijn/haar eigen speculaas in de boterhamdoos gestoken, want die was nu helemaal afgekoeld. Geen zorgen als er nog koekjes of fruit in de boekentas zit, we hebben lekker gegeten ;) En wauw, er waren stukjes voor de Sint gebakken maar toch werden er nog vrijwillig koekjes afgegeven "Want Sinterklaas doet toch ook echt veel voor ons". Wat een lieverds!






Ik las het laatste stukje van het verhaal over Otje en Nenny voor. De kleuters vonden het jammer dat het afgelopen was...maar het was een happy end, wat willen we nog meer ;) We namen nadien afscheid van Spiekpiet, er werden veel kusjes en knuffels gegeven... Yara was de opruimkampioen vandaag.


Morgen is het een speciale dag. De Sint zal tijdens de voormiddag onze school bezoeken! En namiddag zijn er, voor de tweede keer dit jaar, ateliers.

Tijdens de middag sponsoren Mirja en Kees-Jan deze week de kinderraad met tomatensoep voor onze klas - wil je graag dat je zoon/dochter een tas lekkere soep drinkt, geef dan 0,50 cent mee (om onze kinderraad te steunen)!!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten