maandag 4 november 2013

De letter "H" en een klein beetje Sinterklaas

De herfstvakantie zit er al weer op. En aan al de enthousiaste gezichten te zien, zijn we allemaal klaar om er samen weer iets leuks van te maken. 

De praatronde duurde vandaag dan ook heel lang =) Iedereen wou iets vertellen, laten zien, vragen... Sommigen waren op uitstap(pen) geweest, op vakantie, bij iemand gaan spelen... Er werd ook al veel gepraat over die goede man uit het Zuiden. Sinja had een boekje bij vol Sint-muziek en Janneke had zelfs handtekeningen bij van de Sint en zijn entourage (nee, dat zijn geen tekeningen van handen, wel namen). Manuel vroeg zich af of de Sint ook een achternaam heeft - het eerste onderzoekje was geboren. Jens had een verrekijker meegebracht en daarmee konden we kijken naar de lucht of de eetzaal, speelplaats en alles duidelijk zien - wat eigenlijk ver weg was. 

Na de speeltijd hadden we het over de letter "H". Kristie was er mee begonnen met "Halloween". Dus het was tijd om deze letter eens wat beter te bekijken. Welke vorm heeft hij, welke woorden kennen we met een "H"... Ik schreef op en de kleuters tekenden de woorden erbij. We maakten een kaartje voor onze lettermuur en nadien gingen we aan de slag met een nieuwe druktechniek nl. tamponneren. De letter stond op een blad en doormiddel van een deppende beweging gaven de kleuters hem kleur. Dit was de basis van de techniek, zodat we er op een ander moment verder mee kunnen. 

Namiddag werd er aan het onderzoekje gewerkt (door Laura en Manuel) én kregen we bezoek van een mevrouw van de BIB, Carine. Zij kwam de boeken ophalen van de Kinder- en Jeugdjury. Samen met de kinderen heeft ze nog eens enkele boekjes en fragmenten besproken. EN ze vertelde ons iets heel leuk! Het boek dat uiteindelijk de grote prijs wint, dat boek krijgen wij van de BIB Genk cadeau voor onze school. We wachten nu af en duimen uiteraard voor "Valentijn en zijn viool". 

We sloten de dag af met de voorstelling van het onderzoekje - de Sint heeft geen achternaam. Wel is zijn volle naam "Sinterklaas" maar je mag hem ook "Sint-Nicolaas" noemen. Goed zo onderzoekers! Er werden nog een aantal liedjes gezongen uit het meegebrachte Sint-boek.

De kleuters hebben namiddag allemaal heel erg goed hun best gedaan met het opruimen. Maar degene die de hele dag de opruim-kampioen was, was Janneke. 

Tot morgen allemaal. 


dansen op de CD's van Sinja





een verhaal vertellen m.b.v. het krijtbord 










nog meer dansen op de muziek ;)





dé handtekeningen













Geen opmerkingen:

Een reactie posten