donderdag 14 maart 2013

Grote boom is ziek

We zijn begonnen met een uurtje turnen met Anouk. Daarna hebben we praatronde gehouden want Manuel was ziek en hij zou voor de cd zorgen.
Maar er waren genoeg kleuters die iets wilden vertellen of iets hadden meegebracht dus dat was geen probleem.

Na de speeltijd heeft Kristie een heel speciaal verhaal verteld. 'Grote boom is ziek'. Ze vertelde het niet enkel met het boek maar ze had ook de boom bij, de handpoppen en al de attributen die in het verhaal voorkwamen. Iedereen luisterde heel goed en we waren toch wat onder de indruk van dit verhaal. Nadien hebben we een gesprek gehad over ziek zijn, over kanker hebben, over hoe genezen,...
Daarna mochten we met de attributen het verhaal naspelen.
Wie wilde kon de grote boom ook kleuren. Of je kon naar het filmpje op Ketnet kijken over het kinderkankerfonds. Daar lieten ze zien dat je je tong moest uitsteken tegen kanker.
Dat hebben we dan ook met de hele klas gedaan. Kijk maar!
Kristie gaat deze foto ook naar Ketnet sturen en naar de website van Kom op tegen kanker! Want ook wij willen deze boodschap delen.





















Namiddag vertelden we het hele verhaal aan Martine en kwamen de gevoelens rond ziek zijn ook ter sprake. Martine had daar een heel leuk verhaaltje over bij. Het was eerst een liedje over trippelmannetjes. Die komen je kriebelen als het donker is en dan kan je terug lachen We hebben in de speelzaal gedanst en we zijn zelf trippelmannetjes geworden. Terug in de klas mochten we in onze vrije tekstenboeken tekenen hoe wij dachten dat een trippelmannetje eruit zag. Er kwamen hele leuke verhaaltjes uit. Die las Kristie voor tijdens de afsluitronde.
 








 





Beste mama en papa, dit onderwerp komt er mede op vraag van de mama van Laura. Maar omdat er op dit moment een actie loopt rond (kinder)kanker was het misschien het goede moment hierover te praten. Ik vond het prachtig hoe ik over dit toch wel zware thema kon praten met de kinderen en ook hoe ze erop reageerden. Ze zijn er echt wel mee bezig maar op zo een mooie en serene manier dat ik ontzettend trots ben op mijn klas! We gaan hier in de loop van de volgende dagen nog rond werken in de klas (knutselen, drama,..) Het is de bedoeling dat ook kleuters weten dat ze verdriet mogen hebben en dat ze ook weten dat dat heel normaal is en dat ze dat ook mogen uiten. Het gaat dus ook over gevoelens, durven uiten van gevoelens, vriendschap en liefde.

1 opmerking: