vrijdag 11 oktober 2013

Wij zijn bij de brandweer!

'Wij zijn bij de brandweer, wij zijn bij de brandweer. Als er brand is blussen wij het vuur!'

Het was een echte 'brandweerdag' vandaag.
Deze ochtend zat de papa van Yarne mee in onze praatronde. Hij kwam ons van alles vertellen over de brandweer want hij werkt er als vrijwilliger.

Hij liet ons zijn bieper zien, zijn helm, zijn kledij, zijn messen,... alles wat je een echte brandweerman nodig heeft. We mochten allemaal de helm eens passen. Dat was wel heel zwaar hoor!
Daarna hebben enkele kleuters de jas, de handschoenen en de broek mogen passen. Je moet ons wel zoeken in de kleren :)

We zijn in de eetzaal ook op zoek geweest naar het brandalarm en het brandblusapparaat. We vonden zelfs een brandweerslang. Christophe liet ons zien hoe die werkte. We hebben ook nog eens overlopen wat we moeten doen als er brand is.

Terug in de klas moesten we vertellen welk nummer we eigenlijk moeten bellen als er brand is. Er waren een heleboel kleuters die het nummer nog kenden. 112!!!
We hebben even geoefend met de telefoon wat je allemaal moet zeggen tijdens een telefoongesprek naar de brandweer. Je moet ook je adres kunnen. Er waren maar weinig kleuters die hun adres kenden. Misschien is het goed om daar thuis toch eens op te oefenen want het is wel belangrijk dat ze dat weten.

Nadien mocht iedereen die iets van de brandweer had meegebracht dat voorstellen aan de groep. Dank je wel allemaal om dit mee te brengen!

Na de speeltijd zijn we naar buiten gegaan. We zijn op straat het paaltje gaan zoeken met de letter H op. Toen we dat gevonden hadden heeft Christophe het deksel dat ervoor lag open gemaakt en laten zien hoe ze er water kunnen uit pompen. Toen moesten we raden hoeveel brandweerslangen er nodig waren om tot op de speelplaats van onze school te geraken. 3! Christophe ging het water aansluiten en wij mochten aan de slang voelen of er al water inzat.

Daarna mochten we allemaal eens zelf met de brandweerslang spuiten. Dat was een hele leuke ervaring!

Toen was het even tijd voor de turnles en een boterham.

Na de middagspeeltijd zijn we dan vertrokken naar de echte brandweerkazerne. We kregen een rondleiding in de kazerne en zagen de echte brandweerauto's. We mochten er zelfs inzitten. We hebben nog veel meer dingen gezien : de ambulance, de paal waar de brandweermannen naar beneden komen hoe de brandweermannen weten hoe ze moeten rijden naar het juiste adres, de rode telefoon, de plaats waar ze de brandweerslangen poetsen en laten drogen,...
Het was echt een hele leuke dag vandaag. We hebben ontzettend veel bijgeleerd en we gaan dit ook niet snel vergeten.
Dank je wel Christophe dat je dit allemaal met ons wilde delen! We hebben ervan genoten!

Maandag ben ik de laatste keer op EHBO cursus en moet ik examen doen, dus allemaal duimen omhoog :)
Anouk is dan in de klas. Dinsdag gaan we leren hoe we moeten composteren. Er zit een briefje in de boekentas waarop staat wat we moeten meebrengen om te composteren.

Fijn weekend allemaal!






















































































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten