dinsdag 15 oktober 2013

wij leren composteren!

We zijn vandaag eens niet begonnen met een ronde. We mochten direct in de zaal aan tafel gaan zitten en ons tuin- groenten- en fruitafval meebrengen. Bernard de compostmeester stond ons al op te wachten. Hij ging ons leren composteren vandaag.
Bernard begon met een verhaal over Jeroen de worm. Hij woonde in de compostbak en hij vertelde wat hij allemaal heel lekker vond. Hij vertelde ook wat hij helemaal niet lekker vond.
Daarna hebben we alles besproken dat we hadden meegebracht. Er stonden ook 3 emmertjes met 3 letters op. De G voor groenten, de F voor fruit en de T voor tuinafval. Er stond ook een gewone vuilbak en daar mocht alles in wat niet in de emmers hoorde. Iedereen mocht zelf zijn 'afval' in de juiste emmer gaan leggen.

Daarna lagen er prentjes op tafel en beurt om beurt mochten we er eentje omdraaien en die in de juiste emmer gaan leggen.

Bernard heeft nadien de emmers met de T, de G en de F in de compostbak gedaan. Hij nam er een andere emmer uit. Dat was al gemaakte compost. Hierin zaten allemaal diertjes die lekker kwamen smullen in de compostbak. We mochten per groepje deze diertjes eens zoeken. We vonden vooral wormen en pissebedden. We hebben ze even onder een vergrootglas bekeken.

Toen dat klaar was heeft Bernard alle compost terug bij mekaar gedaan en daarna ging hij het zeven. Zodat alle grote stukken eruit waren. Die gezeefde compost gingen wij dan gebruiken om tuinkers in te zaaien. Iedereen kreeg een potje dat hij zelf mocht vullen en waarin hij zelf mocht zaaien. Alle potjes staan nu op de vensterbank in de zaal. We hebben ook aardbeienplantjes geplant in die goede compostgrond.

We vonden het een hele leuke en leerrijke les! Bedankt Bernard de compostmeester om ons dit te leren. Nu kunnen we het thuis aan mama en papa vertellen en ook gebruiken voor de compostbakken die op school gaan komen.


















































Ondertussen is vandaag ook het stuk grond dat we gaan gebruiken als schooltuin gefreesd en klaar gemaakt. Daar mogen we natuurlijk nu niet meer op lopen.

De eerste echte stappen naar onze schooltuin zijn echt gezet :)




Na de speeltijd hebben we eerst heel flink geturnd. Terug in de klas hebben we een verwerking gedaan rond het composteren.









Al snel was het boterhammentijd en grote speeltijd.

Na de middag hebben we eerst klasraad gehouden. Nadien heeft Kristie onze nieuwe Haloweencontractjes uitgelegd en we hebben onze klas omgetoverd in een echte Haloweenklas.












Andreas was onze opruimkampioen voor vandaag!



Morgen is het onze eerste voorleesvoormiddag. We gaan samen met enkele mama's 4 boekjes lezen van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Dat gaat weer een leuke dag worden!

Tot morgen allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten