woensdag 15 mei 2013

een voormiddag met Anouk

Vandaag waren het echter niet enkel de kinderen die iets hadden meegebracht, ik zelf had ook iets bij. Een boek en een zak boordevol dierenprenten, naar aanleiding van de interesse op maandag. De kleuters waren heel nieuwsgierig en wilden er graag mee aan de slag. We bespraken wat we ermee zouden kunnen doen: sorteren! Na de praatronde mocht iedereen dan kiezen wat hij/zij graag zou gaan doen.

Er waren veel kleuters die verkozen om een blik te werpen op de inhoud van mijn zak. Doorheen de voormiddag was er een vaste kern bezig met de kaarten, andere kleuters kwamen en gingen weer. Soms kwam iemand ook gewoon eens in het boek kijken om nieuwe dieren te ontdekken of om te kijken hoe ver de anderen stonden. De kids besloten zelf hoe we het zouden doen. Er werd eerst gezocht naar dubbele prenten, alles op een bank leggen ... Uiteindelijk kwamen de volgende groeperingen uit de bus: dieren die in het water leven, dieren die op het land leven, dieren die kunnen vliegen, dieren die voornamelijk in bomen leven, dieren die onder de grond leven - en nog iets heel bijzonder: de kaarten waar op stond wat goed is voor het milieu en de aarde en wat niet!

Het was een heel toffe en actieve voormiddag. De kleuters leerden enkele nieuwe dieren kennen (ik las hun de naam voor en kon hun iets meer vertellen) maar ze leerden ook iets bij over onze aarde! Ik vond het heel fijn om ze er zo actief mee bezig te zien.
Wie niet bezig was met de kaarten, was aan het lezen, er werd ook weer een pop-up winkel geïnstalleerd ;) in de poppenhoek aan het spelen, aan het tekenen, of ik zou het nog vergeten, bij Robbe (hij was vandaag bij ons in de klas) kijken wat voor taken hij moest maken of gewoon een babbeltje slaan ...

De voormiddag was zo snel om! We sloten de dag af door nog eens te vertellen welke groepen van dieren wij gemaakt hadden. En ook hadden we een gesprek over milieu bewust leven. Waarom is overbevissing, bijvoorbeeld, slecht voor de zee? Wat is recycleren? Waarom zijn er haaien? Waarom is de fiets beter dan de auto? En is het ok als er zoveel bomen worden gekapt? Serieuze gesprekken met een serieuze inhoud. Maar de kleuters wisten al zo veel en ik was best trots om te horen dat ze al zo veel positieve gedachten en kennis hebben over onze mooie planeet.

Het was zo druk dat we met de ballonnen nog niets hebben gedaan. Maar dat gaat deze week zeker nog gebeuren!
Ook was Lylas er vandaag niet, dus dan is het onderzoek van hem en Emre voor morgen.
Bedankt voor de toffe voormiddag! En tot morgen allemaal.

- Anouk
 





























 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten