maandag 15 oktober 2012

verkiezingen en Hongarije

Onze geplande boswandeling is deze ochtend letterlijk in het water gevallen. Een uurtje nadien scheen de zon maar toen hadden we spijtig genoeg niet genoeg begeleiding meer om de wandeling toch nog te doen :( Maar uitstel is geen afstel, we gaan zeker deze week samen met de eerste graad nog bosspelletjes doen want het is deze week 'Week van het bos'.

We hebben dan onze praatronde gedaan en daarin vertelde veel kleuters dat ze gaan stemmen waren met hun mama/papa. Ook dat ze mee mochten in het stemhokje. Vandaag waren het ook verkiezingen in onze school. De leerlingen van de derde graad hadden 4 partijen opgericht en kwamen alle 4 hun partij voorstellen en zeggen waarom we op hen moesten stemmen.
Tijdens de voormiddag mochten we naar de klas van de derde graad. We hadden allemaal een stembriefje gekregen met onze naam erop. We moesten wachten in een rij en per 4 mochten we naar binnen. Daar moesten we onze stembrief afgeven aan het stembureau. Onze naam werd doorgestreept en dan kregen we een blad waar de 4 partijen opstonden. In het stemhokje moesten we dan onze keuze maken. Met een rode stift moesten we het bolletje kleuren voor de partij die wij zelf kozen. Rabia of Kristie lazen de namen voor en zo konden we allemaal zelf kiezen. Daarna moest de brief dichtgeplooid worden en mocht hij in de stembus. Als laatste kregen we van Sam onze stembrief terug maar eerst moesten we onze vingerafdruk erop zetten als bewijs dat we gaan stemmen waren. Tijdens de namiddag zouden ze ons komen vertellen wie gewonnen en en het zijn Yunus en Matteo geworden! Deze 2 jongens mogen woensdag naar de echte burgemeester van Genk gaan en daar mogen ze hun standpunten voorbrengen. Goed gedaan jongens!!!! En ook een dikke proficiat aan de hele derde graad voor deze leuke verkiezingen.



 
 De winnaars van deze verkiezingen : Y&M, Yunus en Matteo























Tijdens de praatronde liet Rebeka ons 2 boeken zien. Het waren verhalen van Opa Petterson maar ze waren niet hetzelfde. Rebeka vertelde dat 1 boek in het Hongaars was en het andere boek in het Nederlands. Kristie probeerde het te lezen maar dat was echt moeilijk! Rebeka komt uit Hongarije en wou ons zo iets laten zien van haar land. Lylas vroeg zich af waar Hongarije ligt en hoe ze daar spreken. Dat was natuurlijk een supergoede onderzoeksvraag. Rebeka heeft samen met Amelia en Noëmie dat onderzoek gedaan. We hebben samen op de wereldbol gezocht waar Hongarije lag en hoever het van België lag. Onze onderzoekers vonden ook de vlag van Hongarije. En ze leerden ons hoe je 'daag' zegt in het Hongaars. Goed gedaan meisjes!






We hebben ook nog een rangschikoefening gedaan over de spin en gespeeld in de hoekjes.









Namiddag konden we Hamertje tik spelen, op de mat met de little people spelen, in de zandbak spelen, puzzels en tangrammen maken, tekenen op het krijtbord of het dominospel spelen.
Als afsluiter las Kristie een stuk uit het Nederlands boek van Opa Petterson voor. Het is nog niet uit dus lezen we morgen verder.







Alexander mag morgen een boekje meebrengen voor de boekenronde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten