maandag 5 maart 2012

de reizende kunstenkoffer

Deze week hebben we bezoek van de reizende kunstenkoffer in onze klas. Er stond een grote zuil in de klas samen met 4 houten koffers. We waren wel nieuwsgierig naar wat daarin zou zitten. Eén voor één hebben we de koffers open gemaakt en in elke koffer zat een schilderij. Het waren 4 schilderijen die  eerst in een zaal hingen waar niemand naar hen omkeek en graag eens wilden bekeken worden. Daarom gaan ze op reis naar verschillende scholen zodat de kinderen heel goed naar hen kunnen kijken. Deze week zijn ze dus bij ons op bezoek. We gaan de hele week werken rond kunst, een projectweek rond kunstwerken dus.






We zijn deze voormiddag begonnen met het eerste schilderij te bekijken. We hebben geleerd dat bijna elk schilderij een naam heeft. We hebben ook besproken wat een schilder of kunstenaar allemaal nodig heeft om een schilderij te kunnen maken, zoals een doek, penselen en kwasten in verschillende maten en vormen, verschillende soorten verf, een schilderspalet, een schildersezel,...
Het eerste schilderij noemde 'Thuiskomen' We hebben het besproken en mochten vertellen wat we erin zagen. De meningen waren wel verdeeld. Dan hebben we naar de kleuren gekeken. Het waren de kleuren rood, geel, wit, zwart en blauw. Hoe konden we nu andere kleuren maken ? We gingen experimenteren met deze kleuren. Kristie had op tafel potjes gezet met deze 5 kleuren in. We kregen allemaal een schilderpalet en daarop mochten we kleuren mengen. Als dat klaar was gingen we naar de atelierhoek( deze hoek is in de plaats van de poppenhoek gekomen voor deze week) en daar hebben we allemaal een schilderij gemaakt met onze zelfgemengde kleuren. Daarna moesten we ook een naam bedenken voor onze schilderijen. Kom maar eens kijken naar onze kunstwerken in de klas.

























Namiddag zijn de kleuters van Cindy ook eens komen kijken naar al die koffers en schilderijen. Morgen gaat het eerste schilderij op bezoek bij hen in de klas. We hebben samen met hen het spel gespeeld dat in de zuil zat. Er was een groot wit doek met daarop tekeningen van een appel, een boterham en een huis op in de kleuren wit, blauw en rood. In een map zaten allemaal speciale velletjes in een kleur waar je door kon kijken. We hebben die op de tekeningen gelegd en toen kwamen er allemaal andere kleuren tevoorschijn. Dat was heel leuk.
Er zat ook een doos in de zuil met allemaal hele leuke brillen in verschillende kleuren. Als je zo een bril opzet zag de klas er ineens, roze, geel, groen,... uit. Heel grappig.
We hebben de dag afgesloten met een filmpje van Koekeloere waar Moffel en Piertje ook een schilderij gingen maken.
















Heb je thuis leuke spullen die met kunst te maken hebben : een schilderij, boekjes over kunst, speciale penselen,... dan mag je ze altijd mee naar de klas brengen.

Harry en Jules werden ook nog eens extra geknuffeld vandaag :)


1 opmerking:

  1. Nu ben ik jaloers...
    Het ziet er allemaal zo leuk uit!
    Genieten jullie dus ook in mijn plaats?
    Dan volg ik alles via jullie blog vanuit mijn bedje :-(
    groetjes, Ann

    BeantwoordenVerwijderen