donderdag 26 januari 2012

gedichtendag en veel brillen

Vandaag is het gedichtendag en daar hebben we natuurlijk aan meegewerkt.
Na de middag hebben we zelf een gedicht gemaakt, samen met iedereen van de klas.
We hebben gekozen waarover het gedicht moest gaan. Het moest over ons gaan. Wie waren wij? 'Wij zijn kleuters!, zei Selim! Wat rijmt er op kleuters,.... peuters. Zo hebben we een heel gedicht gemaakt. Kristie was heel fier op ons!

Hier is het :

Hallo, wij zijn de oudste kleuters.
Wij zijn groter dan de peuters!
Wij kunnen heel goed samen spelen,
al het speelgoed gaan we delen!
Op vrijdag mag Flip de beer gaan logeren,
elke kleuter mag het proberen!
Harry en Jules zijn onze dieren,
hun verjaardag moeten we nog vieren!

Tijdens de praatronde kwam het gesprek op frietjes met zout. Wat was nu het lekkerste : frietjes met of frietjes zonder zout? Sommige kleuters wisten niet goed wat het verschil was. 'Hoe smaakt zout dan eigenlijk?', vroegen ze zich af. Zoet, zuur, pikt het op je tong?
Dat gaan we morgen eens onderzoeken.
Selim had gisteren ook een onderzoeksvraag. Hij wilde weten hoe het kwam dat het in de winter zo snel donker is en in de zomer niet. We hebben in onze boeken gekeken maar konden er niks over vinden. Kristie is gaan horen bij de andere leerkrachten wie dat zou weten. En blijkbaar zouden de leerlingen van de derde graad dat moeten weten. Rabia gaat hen de opdracht geven om het eens uit te zoeken voor ons en dan gaan ze het binnenkort komen vertellen! Gelukkig dat we de derde graad hebben :)
Ze hebben trouwens tijdens de klasraad van alle kleuters een dikke pluim gekregen omdat ze ons zo goed geholpen hebben met ons vorig onderzoek.

Vandaag hebben we ook heel veel met de vergrootglazen rondgelopen. We hebben het ogenspel gedaan. Iedereen kreeg een blad met foto's van ogen op. We gingen met het vergrootglas in de hand, op zoek van wie die ogen waren. We moesten zelf op het controleblad kijken of we de ogen bij de juiste kleuters gezet hadden. De ogen van Sem en Gondar werden het meeste verwisseld.
Dan hebben we nog een blad met allemaal visjes gekregen. Er stonden lachende visjes op en droevige visjes. Maar het was heel klein getekend. Met het vergootglas moesten we dan de lachende visjes zoeken en die blauw kleuren. Als we alles juist hadden kwam er een grote blauwe vis tevoorschijn.


















We hebben van Ingrid ook een doos met allemaal brillen gekregen om in ons kijkatelier te gebruiken. Kristie had de brillen beplakt met zwart papier, of met plakband,... het werden allemaal verschillende brillen. We hebben dan een oogtest gedaan met die brillen op, dat was niet gemakkelijk!
Van Ann mochten we een doos met allemaal kijkvoorwerpen lenen. Brillen, een verrekijker, echte brilglazen, lloeppotjes, een leuk boek over foto's,... Dank je wel Ingrid en Ann dat we hiermee mogen experimenteren!















Verder hebben we vandaag nog met klei gespeeld, op de computer gewerkt, memory gespeeld, een prachtig kunstwerk gemaakt met de bouwblokken en met de auto's gespeeld.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten