dinsdag 11 oktober 2011

Fairtrade ontbijt

Vandaag was het eindelijk zover :) Deze ochtend hadden we een lekker fairtrade ontbijt in onze school, voor alle leerlingen en de leerkrachten. We kregen lekker vers brood met choco of confituur, een banaan, een stuk peperkoek en een lekker fairtrade drankje. We hebben goed gesmuld en de kleuters vroegen of we dit elke dag konden doen :)






















Tijdens de praatronde had Arvid een vlag van zijn fiets bij, iemand vroeg wat hij ermee ging doen en toen kwam er een geweldig plan uit. Je kon die vlag buiten zetten en dan kijken of er veel wind was! Geweldig! Maar Arvid wilde toch liever niet dat zijn vlag in de grond gezet werd want hij wilde die graag terug mee naar huis nemen. Hoe konden we dit nu oplossen? We gingen dan maar zelf echte 'windmeters' maken. We gingen op zoek wat we nodig hadden, grote stokken, plastiek, want we hadden ondervonden dat als we een papieren vlag gingen maken en als die dan nat werd van de regen dat die vlag stuk ging, dus de andere oplossing was plastiek. We vonden een grijze plastieke vuilzak die we in stukken sneden. Samen hebben we 3 prachtige windmeters gemaakt en dankzij Leroy staan ze mooi te wapperen in ons tuintje. Er begint al aardig wat in onze tuin te staan : een buitenverblijf voor Harry en Jules, 2 vogelhuisjes met voederbollen en zaadjes, een regenmeter en nu 3 windmeters!
Knap werk kleuters van me!!!











We hebben ook nog gewerkt aan onze weerklokken, ze zijn bijna af.


Namiddag hadden we een uurtje turnen en daarna hadden we klasraad en ook die was productief vandaag! Er had zich in de voormiddag een incidentje voor gedaan waar sommige kleuters niet blij mee waren. Al enkele dagen zijn de legoblokken een favoriete hoek van sommige kleuters en ze bouwen er prachtige dingen in die ze natuurlijk graag aan iedereen willen laten zien. Dus werden ze op de kast gezet zodat iedereen ze kon bewonderen. Maar kleine vingertjes maakten die bouwseltjes soms stuk met veel traantjes tot gevolg en dat kwam ter sprake tijdens de klasraad. Hoe konden we dit nu oplossen? Want de kleuters hadden ook nog een extra probleem en dat is dat degene die iets gemaakt had het graag lang op de kast wilde laten staan. Maar omdat we niet zo heel veel lego hebben en dus ook niet zo heel veel mannetjes e.d. moesten andere kleuters soms lang wachten op ook een mannetje of een ander stukje. Na lang nadenken hebben we samen een oplossing gevonden : we hebben een KIJKKAST gemaakt. Dat wil zeggen dat als je iets mooi gemaakt hebt en je wil dat iedereen dat ziet, dan zet je het op de kijkkast en dan mag iedereen er naar komen kijken. MAAR enkel met de ogen en niet meer met de vingertjes. En een bijkomende afspraak is dat de dag nadien de bouwseltjes terug in de doos gaan zodat iemand anders er ook mee kan spelen. Iedereen was akkoord met deze oplossing dus vanaf vandaag gaat ze in en nu zijn er hopelijk minder traantjes :) Kom maar eens kijken, op de kijkast hangt een groot oog.




Heeft er iemand nog tijd en zin om donderdagvoormiddag te komen helpen in de klas?

We kregen ook nog een leuke poster van Halloween om op te hangen in onze klas, heb je nog dingen om te versieren of wie heeft er een pompoen??? Breng maar mee!

3 opmerkingen:

  1. Weer een super dag met allemaal fijne en leerrijke dingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben altijd jaloers dat ik niet mag. Maar... een kijkast komt volgens mij een k-tje te kort ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tanx Ronald, er stond 1 kijkkastje met een Ktje tekort :)

    BeantwoordenVerwijderen