dinsdag 29 mei 2012

klas zocht boer

We zijn, na eerst een uurtje turnen, vertrokken op boerderijbezoek bij een melkveehouder. Iedereen was heel enthousiast en ook wel benieuwd naar wat we allemaal gingen zien.
Het was een hele leuke voormiddag.
We werden heel vriendelijk ontvangen door de boer en de boerin.
Eerst gingen we kijken naar de pasgeboren kalfjes en vertelde de boer dat ze eerst alleen in een kleine witte kooi zaten tot ze 8 dagen oud zijn. Dan mogen ze in een grotere kooi samen met 3 tot 5 kalfjes. Daarna mogen ze de stal in. In de stal hing er wel een geurtje! Er stonden een heleboel koeien bij elkaar. Deze boer heeft 170 koeien en 2  stieren staan! De boer vertelde ons waar de koeien zich konden wassen, hoe hij de stal proper hield, welke koeien al gemolken waren en wat ze eigenlijk eten. We hebben de koeien ook eten gegeven en sommige hebben zelfs de tong van de koe gevoeld. Die voelde aan zoals schuurpapier :)
We zijn gaan kijken naar de weide die gemaaid was en de boer liet ons zien waar het gras gelegd werd om het te laten drogen. We zagen sillo's met de maïs in en de machine die alles fijn maalde.
We zijn ook in de oude stal gaan kijken. En we hebben hele grote koeien gezien die elk moment een kalfje konden krijgen.
Daarna zijn we naar de melkstal geweest. Daar konden we zien hoe de koeien gemolken werden en dat was dus echt niet met een boer op een krukje en een emmer eronder! We vonden het wel fascinerend!
Als aandenken kreeg elke kleuter een rugzakje mee met van alles in. Kijk maar eens in onze boekentas.
Het was een superleuke voormiddag waar we veel gezien en geleerd hebben.
Bedankt ook aan Marjolijn om mee te rijden naar de boerderij.














































Namiddag hebben we eerst in de kring besproken wat we allemaal gezien en gehoord hadden. Iedereen wist er nog best veel van! Daarna mochten we allemaal een tekening maken over hetgeen we gezien hadden. Er zijn prachtige tekeningen bij met veel details. We gaan ze opsturen naar de boerderij als bedankje voor de rondleiding.






3 opmerkingen:

  1. Ha Kristie,

    Marjolijn had ook nog het nodige aan foto's gemaakt. Die zijn te bewonderen op http://gondar.vanloon.nu/2012.05.29-boerderijuitstap/ - klik op de kleine plaatjes en je kunt de grotere versie bewonderen, nog een keer klikken en je krijgt het origineel. Voor wie nog behoefte had aan nog meer koeien.

    Groeten,

    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super!! Bedankt voor de foto's, ze zijn heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen