woensdag 17 april 2013

een dagje met Anouk

De dag begon met een lange praatronde want iedereen wou graag heel veel vertellen over de afgelopen twee dagen. Het met de klas samen slapen heeft een grote indruk achter gelaten, de kleuters waren er vol van... Zo kwam ik bijvoorbeeld te weten dat de jongens toch wel luid snurkten ;) dat sommige liever beneden in een stapelbed liggen dan bovenaan, dat het nu veel langer licht blijft en het daardoor lijkt alsof ze vroeger moeten gaan slapen =) maar ook en vooral dat het heel plezierig was. Eveneens het bezoek aan de melkvee boerderij en het zelf bakken van brood bracht veel verhalen met zich mee. Iedereen deed zijn/haar verhaal en er werd volop aangevuld door de anderen. Na een lange maar gezellige praatronde was het tijd voor enkele activiteiten in de klas.

De kleuters keken voornamelijk in boekjes met dieren en boeken over de boerderij of boerderijdieren. In de winkel werd er fruit gekocht/verkocht. De jongens gebruikten alle briefjes van de kalender (ja, er waren heel veel dagen in de vakantie =)) als geld, om mee te betalen. Ik had enkele kleurplaten voorzien, deze mochten ze vrij inkleuren. Er was er eentje bij die ook goed gebruikt kon worden om na te tekenen, dat deden ze door er een blanco blad papier overheen te leggen. Zo hadden ze hun "eigen" koe. De kleuters konden een schaap tekenen door nummers (1 t.e.m. 10) te verbinden. Volgens een aantal vijfjarigen "te gemakkelijk". Ik vroeg dan tot hoeveel zij zouden willen gaan: 100! riepen ze ;) Ik heb dan een koe overtrokken met nummers tot in de 50. Romeo, Zyna en Luca zijn de tekening met mij gaan kopiëren, zo hadden ze er elk één. Ze deden het heel goed! En met een simpel trucje (bij bv getallen boven de 20 kan je steeds kijken naar het tweede cijfer om te weten welke stippen je moet verbinden: 2-1, 2-2, 2-3 ...) ging het zelfs met weinig begeleiding. Samen met enkele anderen hebben we dan geknipt en geplakt, om zo een koe te maken. Jeff knipte zo enthousiast door dat hij zelfs tot een hele nieuwe vorm kwam: de kop van een wolf! =) Voor we het wisten was het tijd voor ons tussendoortje en de speeltijd.

Na de speeltijd hebben de kleuters nog verder gespeeld in de hoeken en enkele tekeningen gemaakt. We hebben de dag afgesloten in de praatronde. Daar bespraken we nog eens alle dieren die ze de afgelopen dagen hadden gezien. We hebben de woorden geklapt en gezocht naar de eerste letter van elk woord. We merkten op dat vooral de letter "k" veel aan bod kwam (kip, koe, kalf, konijn...) en zijn dan aan het stempelen geslagen! ... Cavia was wel een doordenker, want het klonk net zoals een "k". En oh jee, toen was het al tijd om de schoenen en de jassen aan te trekken.

Het was voor mij een toffe voormiddag met de kapoenen. Tot morgen in de turnzaal!

- Anouk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten